::Banyak mana kita nak makan buah
& penting ke?
Seeloknya kita makan 5 hidangan buah sehari di mana,
ini boleh membantu mengurangkan berat badan &
::Berkenalan ngan sistem Penghadaman kita..
Katakanlah...Mula2 kita makan roti..Pastu kita makan buah..
Buah2an adalah makanan yang ringkas & cepat dihadamkan..
::Jadi camna?
Roti perlu dihadamkan dalam medium berasid.
::Sebaliknya...
Jika kita makan buah2an dahulu,buah2an yang dihadamkan
::Jadi apa masalahnya?
Masalahnya...Ini seterusnya boleh mengakibatkan
::
1. Makan buah2ansemasa perut masih kosong.
2. Selepas makan buah,
3. Jika anda dah makan makanan lain...
4. Pastikan anda memakan
5. Jgn makan buah2an bersama makanan lain..
6. Pisang & avokado adalah buah yg kaya nutrient &
Sedikit sebanyak petua makan secara sihat..
Rujukan... http://www.lifemojo.com/
* 1
Buah2an biasanya mengambil masa 30 ke 40 minit utk dihadamkan sebelum sedia diserap di usus kecil, sedangkan karbohhidrat dan protein mengambil masa lebih kurang 2 ke 3 jam. Penghadaman adalah satu projek atau tugasan besar badan kita di mana ia menggunakan banyak tenaga (ini merupakan punca utama kenapa kita rasa mengantuk apabila makan dengan banyak).
Jentera penghadaman kita akan memproses makanan yang sampai dahulu (first come first serve). Oleh itu jika kita mengambil karbohidrat dan protein sebelum makan buah, ia mengambil masa lebih dari 2 jam untuk menghadamkan karbohidrat dan protein tersebut. Sementara menunggu giliran utk dihadamkan oleh jus perut buah (selepas 2 jam lebih dimakan), buah2an tersebut mengalami fermentasi dalam sekitaran penghadaman karbohidrat & protein di dalam perut dan usus kecil. Ini lah merupakan punca kenapa kita mengeluarkan gas dan menjadikan perut kita tidak selesa. Sendawa juga berpunca dari sebab ini. Buah2an yang telah mengalami fermentasi juga mewujudkan suasana dan persekitaran yang menggalakkan bakteria membiak dan berkembang dengan banyaknya! Adakah ini baik untuk kita? Sama-samalah kita fikirkan.
Satu perkara lagi yang kita perlu mulakan dengan makanan yang lembut dan mudah dihadamkan adalah untuk menyediakan perembesan enzim amilase. Dengan perembesan enzim amilase di mulut ini, kalenjar di perut dan duodenum (bahagian di antara perut dan usus kecil) akan mula berfungsi secara beransur-ansur sebagai persediaan untuk proses penghadaman. Beberapa minit kemudian barulah kita boleh mengambil makanan utama yang lain.
Apa yang dimaksudkan dengan makanan lembut tadi adalah buah2an segar ataupun kurma.
Di dalam Quran ada menyebut yang buah2an sesuai dimakan sebelum daging dengan cara yang begitu hebat melalui suasana di dalam syurga : “and such fruits as they shall choose, and such flesh of fowl (chicken) as they desire…” (56: 21)
وَفَاكِهَةٍ مِّمَّا يَتَخَيَّرُونَ(20) وَلَحْمِ طَيْرٍ مِّمَّا يَشْتَهُونَ(21) – الواقعة
-Tamated-