Saya ambil resepi ni kat sini...Copy & paste je. Terima kasih Hana. Perlu minta kebenaran utk gambar, so saya tak copy le gambar. Kalo nak tgk gambarnyer yg menawan gi kat sini.
Bahan-bahan :
-150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
-180g tpg gandum- penulis campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
-180g gula halus - penulis kurangkan 150g je
3 biji telor
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu besar susu segar- yg nih penulis tambah
1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara:
-Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
-Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak ikut suka.
-Bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.